5 οφέλη της βάδισης

 Διαβάστε τα παρακάτω 5 εκπληκτικά οφέλη του περπατήματος:

1. Αναστέλλει τις επιδράσεις των γονιδίων που συνδέονται με την αύξηση του βάρους. Ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία -σε  πάνω από 12.000 ανθρώπους- για να προσδιορίσουν πώς αυτά τα γονίδια συμβάλλουν στο σωματικό βάρος. Αναφέρουν ότι όσοι περπατούσαν έντονα για περίπου μία ώρα την ημέρα εμφάνισαν 50% μείωση της επίδρασης αυτών των γονιδίων.
2. Βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά. Σε μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Exeter διαπιστώθηκε ότι 15λεπτο περπάτημα μπορεί να περιορίσει τον πόθο για τη σοκολάτα και να μειώσει την ποσότητα της σοκολάτας και άλλων γλυκών σνακ που τρώμε σε στρεσογόνες καταστάσεις.
3. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας αμβλύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αλλά μια μελέτη της Αμερικάνικης Εταιρείας Καρκίνου αναφέρει ότι οι γυναίκες που περπατούσαν επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες περπατούσαν τρεις ώρες ή λιγότερο την εβδομάδα. Και το περπάτημα παρουσίασε προστατευτικό ρόλο και στις γυναίκες με αυξημένους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως το υπερβολικό βάρος ή η χρήση ορμονών. 
4. Ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας, και ότι περπάτημα 9-10 χιλιόμετρα την εβδομάδα μπορεί ακόμα και να αποτρέψει τη δημιουργία αρθρίτιδας. Το περπάτημα προστατεύει τις αρθρώσεις - ιδιαίτερα τα γόνατα και τα ισχία, που είναι πιο ευαίσθητα στην οστεοαρθρίτιδα – ενδυναμώνοντας τις μυϊκές ομάδες που τις υποστηρίζουν.
5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το περπάτημα μπορεί να σας προστατέψει από τα εποχιακά κρυολογήματα και τις ιώσεις. Μελέτη σε περισσότερα από 1.000 άτομα έδειξε ότι όσοι περπατούσαν τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες ημέρες ασθένειας σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Και στην περίπτωση ασθένειας, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο έντονα και η ανάρρωση γρηγορότερη. 

Πηγές: Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ.